Itt a kedvenc könyvsorozatomról olvashatsz:

Most bemutatom a könyveket:

A Szent Johanna gimi (röviden SzJG) egy nyolc részből felépülő ifjúságiregény-sorozat, melynek alkotója Leiner Laura magyar írónő. A naplóregény-sorozat főszereplője Rentai Renáta, aki egy budai francia tagozatos magángimnázium, a Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium tanulója. A sorozat köteteinek kiadója a Ciceró Könyvstúdió. Az első kötet 2010-ben jelent meg, míg az utolsó, két kötetből álló rész kiadására 2013-ban került sor. 2013 májusában megjelent egy kiegészítő kötet is Kalauz alcímmel, amely a sorozattal kapcsolatos információkat tartalmaz.
A könyvsorozat a főhős naplójának formájában a gimnázium 9–12. b osztályának mindennapjait mutatja be az iskolakezdés kisebb-nagyobb méretű zökkenőit, a középiskola hétköznapinak számító történéseit, valamint a továbbtanulás és elválás sokszor embert próbáló nehézségeit is beleértve. A Szent Johanna gimi a 2010-es évek egyik legnépszerűbb és egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező ifjúsági sorozatának számít Magyarországon.

Ez a kedvenc részem:...

Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint »ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.

Leiner Laura, a sorozat szerzője

 

Szereplők:

 • Rentai Renáta [Reni; Ren]. A könyvsorozat főszereplője; jó tanuló, szabadideje nagy részét olvasással töltő lány, aki az általános iskola befejezését követően felvételt nyert a Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium 9. B osztályába, és bízik abban, hogy az általános iskolában magányosan töltött évei után sikerül barátokat szereznie. A közösségi munkából is kiveszi a részét, szülei – meteorológus édesanyja, és irodában dolgozó édesapja – állítása szerint mintakamasz. A történet közepére Cortez szerelme. Virág legjobb barátnője. Arnold szerelme. Kedvenc tanára Kardos, míg a legutáltabb Vladár.
 • Antai-Kelemen Ádám [Cortez]. Amerikában élő, gazdag, diplomata szülők jóképű gyermeke. A nagyszüleinél lakik. A gimnázium legnépszerűbb tanulója. A történet közepére Reni barátja. Ricsi legjobb barátja. Tud gitározni, énekelni és gördeszkázni. Viki volt barátja. Utálja Kardost. Arnold riválisa.
 • Bencze Virág [Virág; Emo]. Reni legjobb barátnője; elvált szülők gyermeke, aki a történet elején emós korszakát éli, nagyon kedves, ugyanakkor nem túl okos lány, ennek ellenére mindenki szereti. A történet közepére Ricsi barátnője. Dorián volt barátnője.
 • Bernáth András [Andris]. Robi legjobb barátja, rocker.
 • Jacques Chatelain [Zsák]. Gábor barátja, a francia konyhaművészet szerelmese, a 11. osztálytól kezdődően iskolarádiós. Reni barátja aki beleszeret Flórába.
 • Felmayer Dávid [Dave]. Zsolti legjobb barátja, a kütyük szerelmese, a történet végére Kinga szerelme.
 • Haraszti Róbert [Robi]. Andris legjobb barátja, rocker.
 • Matsuda Okitsugu [Macu]. A 11. osztályban csatlakozik az osztályhoz, ő is a kütyük szerelmese. Edina volt barátja.
 • Nagy Zsolt [Zsolti]. A történet elején még túlsúlyos gyerek, rövid időn belül kigyúrt, menő pasi lesz, akiknek a garázsában szokott összegyűlni péntek esténként a baráti társaság. Kinga és Edina volt barátja.
 • Neményi Arnold [Neményi]. Reni barátja, aki a 11. osztálytól ösztöndíjjal Párizsban tanul tovább. Cortez vetélytársa.
 • Pósa Richárd [Ricsi]. Cortez legjobb barátja; az iskola második legmenőbb sráca, akiről a könyvsorozat végére kiderül, hogy az iskola igazgatójának unokaöccse. A történet közepére Virág szerelme. Edina volt barátja.
 • Szatmáry Kinga [Kinga]. Reni barátnője, maximalista, mindig a legjobban akar teljesíteni az élet minden területén. A történet végére Dave barátnője. Zsolti volt barátnője.
 • Zsidák Gábor [Gábor]. A „láthatatlan”, az osztály harmadik jó tanulója, a 11. osztálytól iskolarádiós. Jacques legjobb barátja, Kata szerelme.

Nem osztálytársak:

 • Szép Károly [Karcsi]. A suli lúzere; szemüveges, olvasókörös és mindenki "Harry Potternek" csúfolja, de Reniék osztálya befogadja. A történet végén Zsolti vele megy a végzős bálra. Szerelmes Flórába.
 • Kata. A suli egyik gótja, szintén Reniék osztályának elválaszthatatlan tagja. Utolsó évben Gábor barátnője lesz. Kitti barátnője.
 • Flóra. Renivel jár olvasókörre, később Jacques barátnője lesz. Karcsi szerelme.
 • Szatmáry Kitti [Kitti]. Kinga húga. Először nagyon beképzelt volt, de nővérének köszönhetően megjavult és Katával lett jóban. A suli másik gótja.
 • Tóth Viktória [Viki]. 9. osztály végétől 10. osztály végéig volt jelen a könyvben, mint a Jalapeno trombitása és mint Cortez barátnője. Később kiderült (amikor már összeveszett a társasággal) Gomba barátnője lett.
 • Gomba Ricsi bandatársa volt. 11. osztály szilveszterén részegen rányomult Renire, de Kinga felpofozta Gombát és utána bunyózott Zsoltival is. Később összejött Vikivel.
 • Bíró Dorián 10.-től 11.-ig járt a Szent Johannába. Emós volt így hamar megtalálta a közös hangot Virággal, de átverte őt egy szilveszteri emós koncert után, ahová Reni is ment. Később még piszkálta Virágot, de hamar eltanácsolták az iskolából.
 • Peti. Reni emós haverja, akit az emós koncerten ismert meg.

 

A történet főszereplője Rentai Renáta akinek végig kísérhetjük gimnáziumi éveit a Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnáziumban. Életében először barátokra és befogadó közösségre talál. Itt találkozik Antai-Kelemen Ádámmal – becenevén Cortezzel –, Reni első látásra beleszeret, csakhogy nem vezet könnyű út a suli legsármosabb, legnépszerűbb srácának szívéhez. Reni csetlik-botlik, csakhogy közel kerüljön Cortezhez, ami kezdetben sok kellemetlenséggel jár. Eközben végig kísérhetjük az osztály minden tagjának történetét, és hogy miként készítik teljesen ki a tanárokat, különösen a rettegett igazgató-helyettes asszonyt. Az irigylésre méltó osztályközösség történetét az érettségi-bankett napjáig végig követhetjük.

 

Képek a Szent Johanna Gimihez:


Reni


Cortez


Virág


Kinga


Ricsi


Zsolti


Dave


Zsák és Flóra


Macu


Andris és Robi


Gábor


Arnold


Karcsi


Kata


Flóra


Kitti


Viki


Gomba


Peti


Dorián


Edina


Rami és Tami


Ivett

 

Olvasói vélemények:

 • Köszönöm, hogy megszerettetted velem az olvasást. Köszönöm, hogy sok új barátot szerezhettem. Köszönöm, hogy ha szomorú voltam, felvidítottál. Köszönöm, SzJG, hogy olvashattalak.
 • Velük együtt nőttem fel.
 • Az okos tini tanul a hibáiból. Az okosabb tini tanul mások hibáiból. A legokosabb tini elolvassa az SzJG-t.
 • Szerelem volt első olvasásra. Meg a másodikra és a harmadikra… :D
 • …Hogy vélemény? Az ide nem férne ki! Köszönjük, Laura! ♥ Csak ennyi.
 • Hát igen... engem is megfertőzött. :D Bnőim végig idézték a SZJG-ből a nyarat, én mégis csak most álltam neki, nem tudom miért. Talán eleve a hideg ráz a túl rajongott dolgoktól, ez is kicsit közéjük tartozott. Most azonban már teljesen beszippantott az egész sorozat, nagyon el is gondolkodtatott.

Az én véleményem a sorozatról:

Ha most le kéne írni, az egészről a mondandómat, akkor ahhoz egy új honlapot kéne szerkesztenem!!! Nekem nagyon bejött az összes rész. Ha kedvencet kéne választanom, olyanra nem tudnám melyiket írni, mert az összes a kedvencem. Na jó, talán az 5-ös, a 7-es és a 8-as... ,de nem tudooom!!!! Az összes tetszett!!! Szóval ha a való életről, vagy csak egy átlagos lány hétköznapjairól akarsz olvasni, itt van egy egész sorozat!!! Sok szórakozást és jó olvasást azoknak, akiknek megtetszett az ajánló és kedvet kaptak az olvasáshoz!!! :)

Remélem mindenkinek tetszett a Szent Johanna Gimi cikke!!! :)